Gezond eten & uit de natuur

5-Daagse Culinaire paddenstoelenworkshop in Centraal Griekenland

5-Daagse Culinaire paddenstoelenworkshop in Centraal Griekenland

De groep bestaat uit 4 nationaliteiten met één passie, die opzoekt zijn naar eetbare paddenstoelen. De groep bestaat uit Belgen, Fransen, Grieken. & Nederlanders. De culinaire paddenstoelenreis naar Griekenland, waarover ik al had nagedacht om dit jaar er naar toe te gaan. Ik wist dat Gerard Koopmanschap dit had georganiseerd. Vijf dagen op zoek naar paddenstoelen en truffels en er van alles over te leren.

De dag is aangebroken, om naar Griekenland te gaan. Na ‘t verzamelen, zijn we op weg naar Athene airport gegaan. We zijn door Fanos opgehaald, die de hele trip onze chauffeur is en ons naar alle mooie plekjes rijd. Na een rit van 4:27 uur komen we eindelijk in ‘t dorpje Athanásios Diákos (Αθανάσιος Διάκος) aan. Dat ligt in de mooie natuur van Fokida, Centraal Griekenland. We zijn door de eigenaar van taverna To Meterizi VanHarte welkom geheten, na ‘t indelen van de kamers. kregen we een overheerlijk diner.

De eerste dag begint al lekker met een nazomers weertje met 20 á 25 graden. Tijd voor een kennismaking met Centraal Griekenland te maken. Op weg naar ‘t bos, werd ‘t ons al gauw duidelijk. Dat ‘t jaar voor ‘t vinden van eetbare paddenstoelen al goed begonnen was. Op weg naar ‘t bos, liepen we langs een veldje waar heel veel vliegenzwammen staan. In het bos aangekomen. Vielen we met ons neus in de boter (spreekwoordelijk) óh nee, ’t zijn paddenstoelen. We vulde onze tassen met o.a. Hanenkam Cantharellus Cibarius, Smakelijke melkzwam Lactarius Deliciosus, Gewone berkenboleet Leccinum Scabrum. De sfeer zat er goed in, een gezellige groep.

De dag begon weer goed, met een strakblauwe lucht. Nektarios Fillipopoulos, de lokale gids & truffeljager van Fungihellas, is met zijn gezin en zijn drie honden gearriveerd. Hij had vanaf die dag het voortouw genomen om ons alle mooie plekjes te brengen. Na ‘t ontbijt vertrokken we richting Kastriotissa, waar zich een ongekend mooi bos bevindt. Hij wist een leuke plek voor de reizigers om daar te gaan lunchen. We waren nog maar net de auto uit en de honden gingen aan de slag. Overal waar we ook keken! Echt ongekend veel paddenstoelen en truffels. We waren zo benieuwd over de truffels, maar daar later in de week de theorie. Nou alsof het maar niets is, de truffels gaan bij ons voor veel geld over de toonbank en wij eten ze tijdens de lunch. De lunch werd bij ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ gehouden, in het gebied Stromi (Στρόμη) Wat we vonden waren diverse boleten, talloze Paarse schijnridderzwam (Lepista Nuda), anijschampignon (Agaricus Arvensis). De groep genoot ervan. Terug bij het hotel hebben we de paddenstoelen gedroogd.

Weer een mooie dag, ’s ochtenden getuige van een plaatselijk ritueel, er werd door de burgemeester een krans gelegd bij het standbeeld van Athanasios diakos, de naamgever van het dorp. We zijn naar Gramméni Oxyá (Γραμμένη Οξυά) gegaan. Dat ligt noordwest van het dorp. De kans was het vinden van truffels daar het grootst. We gingen een flink stuk off-road. Zo hebben ze 4wd auto’s geregeld. Nektarios spoorde zijn honden aan, om op zoek te gaan naar truffels, wij er achteraan. Het duurde niet lang of de eerste truffel was gevonden. Ondertussen speurden we naar eetbare paddenstoelen o.a. Afgeplatte knotszwam Clavariadelphus Truncatus, Heksenboleet Bolrtus Luridus, Eikhaas Grifola Frondosa. Nektarios wist een mooie plek in ‘t Pavliani park. Om daar truffels te zoeken en te gaan lunchen.

Het weer was met ons, weer een mooie dag. Weer een ander gebied. Het bos was hier meer open en gevarieerd, sparren, zilversparren, maar ook eiken en tamme kastanjes domineerden het beeld. We vonden daar Echte honingzwam Armillaria Mellea en Eekhoorntjesbrood Boletus Edulis. Terug in ‘t dorp, namen we afscheid van Nektarios en zijn gezin. Zo kreeg iedereen nog een bakje met twee truffels. We gingen aan de slag met alle paddenstoelen die we die dag hadden gevonden. Gerard heeft nog uitgelegd hoe je ze kunt conserveren en had voor iedereen een potje geregeld.

De laatste zonnige dag in Griekenland. Op deze dag nog even theorie gehad over de Truffels, Zwarte zomer truffel Tuber Aestivum, Bagnoli truffel Tuber Mesentericum en Gladde zwarte truffel Tuber Macrosporum. Zeldzame Zwarte truffel is de Wintertruffel Tuber Brumale en de koning van alle truffels is de felbegeerde Witte truffel (Tuber Magnatum). Na de lunch zijn we door Fanos weer naar het Athene airport gebracht, Waar we nog wat truffels hebben gekocht. De vrouw van Nektarios was ook naar het Athene airport gekomen.