Gezond eten & uit de natuur

info over

Wilde paddenstoelen plukken

Vanaf het voorjaar tot aan het najaar groeien ze in Nederland in het wild. Bij een zachte winter willen ze ook nog wel te vinden zijn.

Het wordt sterk afgeraden om zelf paddenstoelen te plukken in het bos.

Er zijn 3 groepen paddenstoelen: eetbare, niet-bare en giftige paddenstoelen.

Daarom zou ik zeggen ga met een goede paddenstoelen kenner op pad.

Eén van de Paddenstoelenjager is Gerard Koopmanschap.

 

Eetbare Paddenstoelen: Honderdduizend eetbare soorten. Naast de smakelijkheid een belangrijke eigenschap. Sommige smakelijke soorten zijn zeer kostbaar, maar alleen in hun natuurlijke habitat gevonden moeten worden.

Enkele soorten op te noemen zoals Eekhoorntjesbrood Boletus Edulis, de Biefstukzwam Fistulina Hepatica en de Shiitake Lentinus Edodes.

 

Niet-eetbare Paddenstoelen: Zijn te hard of de smaak is niet lekker om ze op te eten. Enkele soorten te benoemen. Rechte Koraalzwam Ramaria Stricta, de Witte Kluifzwam Helvella Crispa.

 

Giftige Paddenstoelen: De meeste van deze gifstoffen veroorzaken misselijkheid, buikpijn en braken. Sommige gifstoffen veroorzaken schade aan lever, nieren en zenuwen.

Zoals de groene knolamaniet Amanita Phalloides en de vliegenzwam Amanita Muscaria.

 

Tuffels: Een zwam die onder de grond op de wortels van verschillende boomsoorten groeien. De truffel is kostbaar en wordt hoofdzakelijk verwerkt in de hogere klasse. En wordt beschouwd als een delicatesse.

Varkens, wilde zwijnen zijn dol op truffels. Van oudsher gebruikt bij het zoeken naar truffels. Tegenwoordig gebruiken we getrainde honden er voor.

Enkele bekende soorten truffelsoorten zijn, de Zwarte truffel Tuber Melanosporum, de Witte truffel Tuber Magnatum, de Zomer truffel Tuber Aestivum, de Winter truffel Tuber Brumale.